EXCURSIE

Op zaterdagmiddag 30 september gaan we naar Nieuw-Buinen. Daar bekijken we een glasexpositie.

In 1967 is de laatste glasfabriek in Nieuw-Buinen gesloten. Daarmee kwam een einde aan een rijke historie van glasblazen.

De historische vereniging  Nieuw-Buinen / Buinerveen heeft in hun verenigingsgebouw een eigen glasexpositie opgezet. Ruim 40 vitrinekasten met glasvoorwerpen, gereedschappen en fotomateriaal. Ook zien we enkele machines van de glasfabrieken van destijds. We worden rondgeleid en krijgen uitleg. Gezinsleden van de leden van de vereniging mogen ook mee.

U wordt om 14.00 uur verwacht in  het MFA Noorderbreedte, Noorderdiep 141, Nieuw-Buinen.

U kunt zich tot 15 september opgeven bij Warenhuis Geerts (0591-549515).

Op zaterdag 14 oktober vieren we in het Dorpshuis in Valthe het 20-jarig jubileum van onze vereniging.

We beginnen om 14.00 uur. Voor deze middag is een gevarieerd programma samengesteld.

Noteert u alvast de datum. In het septembernummer vindt u het definitieve programma.

LEZINGEN

De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk, de toegangsprijs is € 5,00 per lezing als u geen lid bent.
ALLE LEZINGEN BEGINNEN OM 20.00 UUR.

Woensdag 25 oktober

Bert Boon uit Assen houdt in diner-café Bussemaker in Exloo een lezing met de titel "Wil de laatste kruidenier het licht uit doen?"

Bert Boon, geboren en getogen in Assen als zoon van een kruidenier, heeft zelf de overgang  van de kleine zelfstandige kruidenier naar de  moderne supermarkt meegemaakt. Zijn ouders, die in de crisistijd van de vorige eeuw in Assen een kleine kruidenierswinkel begonnen, startten in de jaren '50 als één van de eersten met een zelfbedieningszaak. De lezing wordt verlevendigd met mooie foto's van kruidenierspandjes, reclameteksten (zeep, cacao en Molenaars Kindermeel, levertaan enz.) en het interieur van de winkels. Boon neemt ook oude producten en gebruiksvoorwerpen mee. Ook de oorlogstijd (schaarste aan artikelen) komt aan de orde: alles ging op de bon en dat duurde nog lange tijd. Kortom een lezing met leuke beelden en anekdotes over deze tijd.

Donderdag 30 november

Geert de Vries uit Tweede Exloërmond houdt in Spa Horecacentrum in Tweede Exloërmond een lezing met de titel "Hoogeveen, wat was dat voor landschap"?. In de veenkoloniën lopen we over de bodem van wat eens een diep moeras was. Het was tevens het grootste hoogveen-moeras van West Europa. Onvoorstelbaar dat in Drenthe slechts enkele kleine snippers hoogveen bewaard zijn gebleven, zoals het Bargerveen bij Zwartemeer. Hoe zag dit moeras er vroeger uit? Wanneer is het ontstaan? Welke planten en dieren leefden hier vroeger? Bestaan die soorten nu nog en zo ja waar zijn die dan te zien? Geert de Vries, een bekend natuurkenner uit Drenthe, zal op een boeiende manier en met professionele, zelf gemaakte foto's de toeschouwer meenemen naar het voormalige hoogveenlandschap dat eens een kwart van Noord Nederland bedekte. Voor de pauze wordt de opbouw en afbraak van het hoogveen-landschap behandeld. Na de pauze staan de dieren van het hoogveen centraal, zoals kraanvogels, heikikkers, libellen en vlinders.

Woensdag 24 januari

Henk Schepers uit Noord-Sleen houdt in De Boshof in Odoorn een lezing over de historie van de imkerij. Henk Schepers, gepassioneerde imker, geeft uitleg over de bijenteelt (koninginneteelt, bijenziektes en bijenvolken), de bij en zijn nut voor ons dagelijks leven. De historie van het beroep imker wordt uit de doeken gedaan. De eerste kennismaking van de mens met de bijenwereld en zijn honing is ongetwijfeld die als honingjagers, maar waarschijnlijk deden ook de voorlopers van de moderne mens dit al aangezien ook de hedendaagse chimpansee in het wild herhaaldelijk is geobserveerd, terwijl deze met stokken een bijennest plundert op zoek naar honing. De imkerij kent een lange historie. In Egypte hield men 6000 jaar geleden bijen in keramieken buizen. Hier werden bijen lang gehouden in een strokorf, later kwamen de uitneembare ramen en de kunstraat. Hij laat deze avond ook een oude film zien.

DE JAARVERGADERING IS OP WOENSDAG 28 FEBRUARI 2018 IN HET DORPSHUIS TE VALTHE.

Woensdag 28 maart

Op woensdag 28 maart is de laatste lezing van het seizoen in het dorpshuis in Valthe. Riekus Weggemans uit Noord-Sleen vertelt over de boermarken in Drenthe. De lezing gaat over de geschiedenis van de Boermarken, gezien vanaf vandaag tot in het verre verleden. Door middel van een speurtocht op het internet is Weggemans op verschillende documenten gestuit betreffende de boermarken. Zelf is hij volmacht geweest van de boermarke Noord-Sleen en lid van het bestuur van de Vereniging van Drentse Boermarken. Hij neemt u mee in een presentatie met foto's en documenten door de boermarkengeschiedenis. Daarbij komen documenten over de historie van de dorpen van Drenthe en signalen van de aanwezigheid daar van Boermarken zeker aan de orde.