Een greep uit spitwa(a)rk nr.3

September 2020:

Het nieuwste nummer van Spitwa(a)rk, weer deels in kleur, begint met gruwelijke spelletjes, die we vroeger speelden. Henk Luning verhaalt over kwelspelen in de 19e eeuw. Van Jacco Pranger een kort verhaal over een nieuwjaarsfeest bij de weduwe Germs in 1e Exloërmond. Berend van Vondel liet een mooi gedicht – in het veenkoloniaals na over 2e Exloërmond. Hij beschrijft de liefde voor zijn dorp.
Roel Sanders schrijft over de kerk in Odoorn, gewijd aan Margaretha. Hij stelt de intrigerende vraag naar verborgen muurschilderingen in de kerk!

Het laatste artikel is van Leendert de Wit en Roelof Hoving over de oprichting van de zaterdagvoetbalvereniging De Hunze in 2e Exloërmond. Daar kwamen drie dominees aan te pas.

Muziekkorps Soli Deo Gloria (1970) uit Valthermond zien we op de Middenplaat. Rondblik van Jan Wierenga heeft de intrigerende titel De magie van een oeroud ´land-geruchte´.
In Herkent u het nog? de opening van de Kerklaan in Zandberg. In Oderen verandert lezen we dat het beeld van Harm van Lunzen weer in het dorp staat. Uit de krant, gaat over de opening van een nieuwe kleuterschool in 2e Exloërmond in 1954. Op de voorplaat Johan Cruijff, voetballend in het zwembad van Valthermond.

Spelletjes die we vroeger speelden

Volksvermaken zijn bezigheden, waarmee het volk zich vermaakt(e). Vroeger greep men daarvoor iedere gelegenheid aan. Volksspelen, waarin dieren centraal staan, zijn vandaag de dag uit de gratie. Maar hanengevechten, katknuppelen, hondwippen, paling- en ganstrekken waren vroeger vooral geliefde bezigheden tijdens markten, kermissen, op tweede paas- of pinksterdag en Vastenavond.

Café Germs in 1e Exloërmond

In 1935 werden de kinderen van beide schoolkringen in 1e Exloërmond uitgenodigd voor een nieuwjaarsfeest bij de weduwe Germs. Zij stelde hiervoor haar zaal in het café beschikbaar. Kinderen keken naar poppenkast en goocheltoeren. Onder leiding van meester Hangelbroek zongen de kinderen gezamenlijk enige liedjes. Bij kregen de iets lekkers.

Margaretha, patroonheilige van Odoorn

In dit artikel lezen we verhalen over Margaretha (Margriet – Pis Griet).

Ze wordt vaak afgebeeld met een draak, symbool van de duivel, die aan haar voeten ligt of aangelijnd is. Ook gaat Sanders in op de mogelijkheid van verborgen muurschilderingen in de Oringer kerk.

Drie dominees en voetbal

In dit artikel gaan we terug naar 1954. Het jaar van de oprichting van de zaterdagvoetbal-vereniging De Hunze in 2e Exloërmond. De Hunze werd opvolger  van T.E.O. Deze club ging ten onder door financiële problemen. Er kwamen drie dominees aan te pas. Leendert De Wit was predikant van de hervormde gemeente Exloërmond van 1954 tot 1962. Hij overleed in 2006. Jaren geleden schreef hij al over de oprichting van De Hunze

Het tijdschrift wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar bij Warenhuis Geerts in Exloo, bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

Roelof Hoving

Tel: 0591-549268 (privé)

ODEREN VERANDERT

‘Oal domnee’ kek weer het dorp Oring in.

Jan Wierenga's column

De boekenkast bij Jan buigt door, niet veel maar genoeg om de kast het uiterlijk te verschaffen van een vermoeid pakhuis vol kennis en informatie; een bijna niet meer te dragen last voor een meubelstuk, dat ook al wat op leeftijd begint te raken.

Jan Wierenga’s column Rondblik gaat over de magie van een oeroud 'land-geruchte'.