Een greep uit Spitwa(a)rk nr. 1

MAART 2023

Gespeelde zwangerschap in Valthermond, Sanders en Brakels over een erfenis in Staatsbossen en het Westerink-fietspad in Valthe

In de nieuwe Spitwa(a)rk deze keer drie artikelen over de Tweede Wereldoorlog.
Henriët Kamies-Germs schreef over haar oma, Berendina Slinger uit Valthermond. Zij beviel zogenaamd in 1942 in het ziekenhuis in Emmen van een joods meisje, Vera Rothschild.


Het tweede artikel is een interview met Harm Sanders en Hendrik Brakels (beide Exloërs zijn overleden) over kamp De Hertenkei tussen Odoorn en Exloo.

Henk van der Veen schrijft over verzetsman Hendrik Westerink en het naar hem genoemde fietspad vanaf Valthe richting Emmen.

Op de voorplaat de overhandiging van het 0-nummer door burgemeester Roelof Schaange (1811), vertolkt door Gerrit Bruins uit Borger, aan aannemer Henk Zomer en wethouder Pieter van Enckevort.
In de rubriek Herkent u het nog? een foto van Gerrit Dam, klerk/schrijver bij notaris Wichers in Exloo, met daarop ook zijn gezin en anderen.
Op de Middenplaat een prachtige interieurfoto van de winkel van familie Pater (1950) in de Fabrieksstraat in Exloo.

Uit de krant is een artikel over bedrag voor de overstroomde gebieden in 1953, ingezameld in de gemeente Odoorn.

Dit jaar viert jaar Spitwa(a)rk zijn 25e verjaardag. Een nieuwe rubriek is daarom 25 Jaar geleden. Hierin Berend Gengler 106 jaar oud (2e Exloërmond), Wim Heusinkveld (varkenshouder Exloërveen), Harm Geerts (Exloo) over buurtvereniging Kruisstraat, voorzitter Willem Bruining over 50-jarig jubileum Valther Boys.
Jan Wierenga schreef een mooie Rondblik. Deze keer over Cuby (Harry Muskee) van Cuby and the Blizzards.
Oderen verandert gaat over het pand van Twickler aan het Zuiderdiep in Valthermond.

Het tijdschrift wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar bij supermarkt Coöp Odoorn, het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

Roelof Hoving
Tel: 0591-549268 (privé)
06-29560994

 

ODEREN VERANDERT

Oderen verandert gaat over het pand van Twickler aan het Zuiderdiep in Valthermond.

Jan Wierenga's column

De boekenkast bij Jan buigt door, niet veel maar genoeg om de kast het uiterlijk te verschaffen van een vermoeid pakhuis vol kennis en informatie; een bijna niet meer te dragen last voor een meubelstuk, dat ook al wat op leeftijd begint te raken.

In Jan Wierenga’s column Rondblik komt het gaat het over Cuby (Harry Muskee) van Cuby and the Blizzards.