Een greep uit Spitwa(a)rk nr. 3

SEPTEMBER 2022

Spitwa(a)rk begint met een artikel van Jan Burema. Hij verdiepte zich in de geschiedenis van een bekend logement in Valthermond dat in 1900 bekend stond als hotel P.J. Smit.

Bij het hunebed D34 in Valthe is onlangs onderzoek gedaan. Roel Sanders schreef over dit hunebed en over deze en eerdere opgravingen.


De geschiedenis van Valthe wordt weer voor het voetlicht gebracht in een nieuwe aflevering van Valthe rond 1900.

In een gedicht (in dialect) een jaarrond allerlei activiteiten benoemd die vroeger in Oring werden gehouden.

De Middenplaat is een tekening van de boerderij aan de Badhuisweg in Exloo (± 1910), gemaakt door Johanna Elizabeth Metelerkamp.


In Oderen verandert gaan we naar de Boermabrug in Odoornerveen.

In Jan Wierenga’s column Rondblik komt het hunebed in Valthe ook aan de orde. Volgens hem schuilt er in ieder mens wel iets van een schatgraver.

In de rubriek Herkent u het nog? een ansichtkaart van de Melkweg in Klijndijk uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Uit de krant is een artikel uit 1953 over het dan komende eeuwfeest van 2e Exloërmond.


Op de voorplaat café Deiman begin vorig eeuw.

Het tijdschrift wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar bij supermarkt Coöp Odoorn, het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

Roelof Hoving
Tel: 0591-549268 (privé)
06-29560994

 

ODEREN VERANDERT

Oderen verandert gaat over de Boermabrug in Odoornerveen.

 

Jan Wierenga's column

De boekenkast bij Jan buigt door, niet veel maar genoeg om de kast het uiterlijk te verschaffen van een vermoeid pakhuis vol kennis en informatie; een bijna niet meer te dragen last voor een meubelstuk, dat ook al wat op leeftijd begint te raken.

In Jan Wierenga’s column Rondblik komt het hunebed in Valthe ook aan de orde. Volgens hem schuilt er in ieder mens wel iets van een schatgraver.