Een greep uit Spitwa(a)rk nr. 1

Maart 2024

Kogelgaten van Odoorn, Janny Jalving schilderde landschappen, oude schuren boerderijen, Berend Bosch vervener in Valthermond

 Historicus Harrie Gras schreef een artikel over de Tweede Wereldoorlog: de gaten in het huis van de familie Verkaik in Odoorn.
Van Marchinus Elting uit Odoorn een artikel over Jannie Jalving uit Klijndijk,
schilderes van landschappen, oude schuren en boerderijen.
Jan Burema uit Wageningen dook in de geschiedenis van vervener Berend Bosch en zijn familie.
We besteden aandacht aan het afscheid van redactielid Pim Mensingh uit Exloo.
Dit jaar viert de basisschool in Exloo de 100ste verjaardag. Daarom op de Middenplaat een schoolreisfoto met leerlingen uit 1962.
In Rondblik van Jan Wierenga, gaat het over de achtergronden van christelijke feestdagen, zoals Pasen.
In Uit de krant gaat het over Jan van Dok, zaadteler uit Odoornerveen. Een belangwekkende figuur, maar een man waarover publicaties in de Drentse geschiedenis ontbreken.
In Herkent u het nog? een foto van een boerderij in Odoorn.

Op de voorplaat de school in Klijndijk in 1933.

De kogelgaten van Odoorn
In Odoorn heeft de familie Verkaik een geheim in hun woonkamer: kogelgaten! Tot voor kort wist niemand het. Op de ochtend van de bevrijding reed een Cromwelltank van de eerste Poolse pantserdivisie van het 10e Cavalerieregiment (verkenners) vanuit Klijndijk de Hoofdstraat in. Poolse soldaten liepen midden op straat. Er ontstond een vuurgevecht tussen de Polen en de Duitsers. Bij het eerste kanonschot was er in de woningen daar al geen ruit meer heel. De boerderij van Dijks (nu familie Verkaik) lag midden in het vuurgevecht. Daarvan zijn de kogelgaten van de Poolse mitrailleur in de voorgevel en de woonkamer nog stille getuigen.


Janny Jalving, schilderes

Het leven van Janny Jalving uit Klijndijk met veel foto’s van haar werk wordt in dit artikel beschreven; haar tekentalent, haar stijl, haar werken, hoe ze reisde, haar binding met de Odoorner kerk en waar ze schilderende. Ook wordt beschreven waar haar werken nu te zien zijn, dat ruim 700 naar Collectie Brands zijn gegaan, maar dat dit museum weigert een drietal werken, zoals eerder toegezegd, aan Nabershof In Emmen af te staan.  

Berend Bosch, vervener in Valthermond

Een artikel over vervener Berend Bosch en zijn familie. Op het graf van Berend Bosch en zijn vrouw Trijntje Bunt (kerkhof Valthermond-Oost) staat een grote grafzerk, Een initiatief vanuit de bevolking van Valthermond. Dit gebeurde uit waardering voor zijn maatschappelijke betekenis. Wie was deze bijzondere man en wat weten we nog van hem? Wanneer is hij geboren, waar heeft hij gewoond, hoe oud is hij geworden, hoe zit het precies met de spelling van zijn naam?

Het tijdschrift wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar bij supermarkt Coöp Odoorn, het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

Roelof Hoving
Tel: 0591-549268 (privé)
06-29560994

 

ODEREN VERANDERT

Deze keer geen Oderen verandert.

Jan Wierenga's column

De boekenkast bij Jan buigt door, niet veel maar genoeg om de kast het uiterlijk te verschaffen van een vermoeid pakhuis vol kennis en informatie; een bijna niet meer te dragen last voor een meubelstuk, dat ook al wat op leeftijd begint te raken.

 Jan Wierenga’s column Rondblik gaat over de achtergronden van christelijke feestdagen, zoals Pasen.