Een greep uit Spitwa(a)rk nr. 3

SEPTEMBER 2021

Herinneringen uit de tijd van turf en kolen

Albert Grooten begint zijn artikel met zijn herinneringen aan het veenwerk, waar hij vaak met zijn opa heen ging. Zijn vader had een brandstoffenhandel: turf en kolen in Valthe. Het transport en het zware werk en het einde van de brandstoffenhandel, door de gasvondst in Slochteren, komen aan de orde.

Prostitutie in Exloo

Geert Komduur hoorde van zijn opa eens hierover vertellen aan zijn leeftijdsgenoten met wie hij oude verhalen uitwisselde. Het artikel leert ons dat de ’polderjongens’, die aan de spoorbaan werkten begin 20e eeuw hun geld niet alleen achterlieten in de winkels.  

De Ballastput
Velen in Exloo zijn op de hoogte van het bestaan van de Ballastput. Een gebied met een lange historie en het heeft aan de voormalige spoorbaan de naam te danken. Een van de betekenissen van het woord ballast is: het materiaal bestaande uit zand, grint en stenen, dat de onderlaag vormt voor een aan te leggen spoorbaan. Maar er is meer gebeurd en de natuur heeft zowel op de voormalige Ballastput/vuilnisbelt, als bij het Zandgat van Kremer weer het heft in handen genomen.

 

Nog meer Ballastput

Over de Ballastput is meer te vertellen. Er is veel vuilnis gestort en het gebied is verontreinigd. Geert Komduur vertelt ook over zijn herinneringen en hij en de redactie schrijven over wat daar naderhand is gebeurd.

 

Het tijdschrift wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar bij Warenhuis Geerts in Exloo, bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

 

Roelof Hoving

Tel: 0591-549268 (privé)

06-29560994

 

ODEREN VERANDERT

Deze keer VALTHERMOND. Cafe L. Bosch aan het Zuiderdiep 450

Jan Wierenga's column

De boekenkast bij Jan buigt door, niet veel maar genoeg om de kast het uiterlijk te verschaffen van een vermoeid pakhuis vol kennis en informatie; een bijna niet meer te dragen last voor een meubelstuk, dat ook al wat op leeftijd begint te raken.

Jan Wierenga’s column Rondblik heeft de titel: Vuursteen.  Rondblik gaat over vuursteen en hoe je daar vuur mee kunt maken. Twee kleinkinderen zijn ook geïnteresseerd in deze stenen.