Een greep uit spitwa(a)rk nr.1

Maart 2020:

Bevrijdingsverhalen, oorlog op rijm en Stolpersteine in Valthermond

Herinneringen van een oud-Oringer aan de bevrijding
Ubel Nonkes vertelt over zijn herinneringen aan de bevrijding van zijn dorp Odoorn op 11 april 1945. Hij beschrijft de komst van de Polen, het wittebrood waarop de inwoners van Oring werden getrakteerd, de aftocht van de Duitsers, maar ook over de dood van drie kinderen na de oorlog en over de Hertenkei, waar veel munitie ontplofte.

Bevrijd in Exloo

Chris Sanders, overleden in 2004, woonde toen de oorlog begon in Den Haag. Omdat zijn gezondheid te wensen

overliet, ging hij naar het noorden. Hij maakte een deel van de oorlog mee in Exloo. Hij vertelt oorlogszaken die hij meemaakte tijdens zijn fietsreis door Nederland, over de IJsselbrug, de honger, de hulp die hij her en der wel en ook niet kreeg en hoe hij uiteindelijk in Exloo belandde en tot het eind van de oorlog woonde in een NSB-gezin.

Bijzondere middenplaat

Dit is een luchtfoto waarop te zien is waar op 11 januari 1944 de B-24 Liberator in het bos bij Exloo neerstortte. De foto is genomen in september 1944 en ontving de redactie oud-Exloër Henri Schutrups. Daarbij staan ook foto’s overblijfselen van de bommenwerper, die hij de laatste tijd vond in het bos. Echt een plek des onheils.

De oorlog op rijm

De ‘gedichten’ met illustraties staan in het boekje Gek en Wijs tijdens Seys. Vooraf staat: ‘Het boekje wil slechts een klein zonnestraaltje voorstellen nu het grootste onweer voorbij is, opdat wij bij de herademing eens even kunnen zeggen: “Weet je nog wel . . . . . toen” en dan opgelucht kunnen verklaren: “Maar ’t zal nu gelukkig weer beter worden!”

Borger-Odoorn eert moedige brandstichters

In het gemeentehuis van Borger-Odoorn is een kunstwerk in een muur bij de raadszaal geplaatst. Het is een uit zijn as herrijzende Phoenix. Bernd Otter schrijft over het verhaal achter dat kunstwerk en over een plaquette met de namen van tien gefusilleerde verzetsstrijders van knokploeg De Hondsrug.

Stolpersteine in Valthermond

Op 1 april worden aan het Zuiderdiep op initiatief van HV Carspel Oderen, Valthermond.nu en de Stichting Cultuurhistorische waarden in de Drentse Veenkoloniën vijf zogenoemde struikelstenen (Stolpersteine) in het voetpad gelegd. De gemeente Borger-Odoorn heeft hiervoor een subsidie beschikbaar gesteld. De stenen worden gelegd  door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig.

Oderen verandert: Valthe

Jan Wierenga’s column

De boekenkast bij Jan buigt door, niet veel maar genoeg om de kast het uiterlijk te verschaffen van een vermoeid pakhuis vol kennis en informatie; een bijna niet meer te dragen last voor een meubelstuk, dat ook al wat op leeftijd begint te raken.