Een greep uit Spitwa(a)rk nr. 1

MAART 2022

Wederom een extra dikke uitgave in kleur, die begint met een lang artikel van Albert Eggens over de voedselvoorziening in de gemeente Odoorn tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Johan Withaar schrijft over Pieter Drenth uit Valthe, beter bekend als Ol Pieter en zijn rol bij zijn rol bij het onderduikershol met joden in Valthe.

Roel Sanders verlet over welke relatie er is tussen de wereldberoemde kano van Pesse en de gemeente Odoorn.

De Middenpagina laat ons vier geplaatste panelen op locatie zien waar in de Tweede Wereldoorlog in onze kerspel vliegtuigen crashten.

In Herkent u het nog een prachtige foto over slagerij Levinga uit 2e Exloërmond. Wie herkent de personen die met hun koeien poseren in de slachterij?

In Uit de krant een artikel van 1973, met de titel Lof voor zwembadcomité in Valthermond., over de opening van het zwembad De Zwaoi. Een opening die werd verricht door mr. K.H. Gaarlandt, commissaris van de koningin.

Op voorplaat poseren de Schaopendansers (foto tussen 1977-1982) in het voormalige Bebinghehoes.

Het tijdschrift wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar bij Warenhuis Geerts in Exloo, bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

Roelof Hoving
Tel: 0591-549268 (privé)
06-29560994

 

ODEREN VERANDERT

In Oderen verandert  staat een fotoreportage over de panden op Hoofdstraat 33, 35 en 39 in Exloo. Wie weet meer over deze panden?

 

Jan Wierenga's column

De boekenkast bij Jan buigt door, niet veel maar genoeg om de kast het uiterlijk te verschaffen van een vermoeid pakhuis vol kennis en informatie; een bijna niet meer te dragen last voor een meubelstuk, dat ook al wat op leeftijd begint te raken.

In Rondblik schrijft Jan Wierenga over de kunst van het bezetten. Als in de 19e eeuw huismiddeltjes niet hielpen, richtte men zich op alternatieve geneeskunde en kwakzalverij. Met een breed scala aan kwalen en aandoeningen kon je terecht bij bezetters en andere wonderdoeners.