Onthulling van vliegtuigpaneel.

Zie onderaan tv-item op RTV Drenthe.

Vandaag 26 mei 2023 onthulde burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van der Scheur een informatiepaneel over het vliegtuig dat op 8 februari neerstortte in 2e Exloërmond. Dit gebeurde bij de Venehoeve van de familie Veneman, Zuiderdiep 380a aan het Zuiderdiep. In 1e Exloërmond (nummer 96) is het vijfde bord kortgeleden geplaatst.

Vorig jaar heeft de HV Carspel Oderen een viertal informatiepanelen geplaatst op de locaties waar in de Tweede Wereldoorlog een gevechtsvliegtuig van de geallieerden neerstortte. De bedoeling was om deze panelen in 2020 te plaatsen, het jaar dat we onze 75-jarige bevrijding zouden vieren. Vanwege de coronapandemie kon die niet doorgaan. Op deze panelen staat informatie (in het Nederlands, Engels en Duits) over de vliegtuigen en hun bemanning.

Crashdatum en locatie

Twee panelen staan in Valthe (gecrasht op 7 juli 1944 en op 16 februari 1945), één in Exloo (gecrasht op 11 januari 1944) en één in Odoornerveen (gecrasht 3 februari 1943). De panelen staan: in Exloo in het bos bij het vliegtuigmonument, in Valthe tegenover Weerdingerweg 1 aan het wandelpad en na Schoolstraat 20, eveneens aan het wandelpad en in Odoornerveen ter hoogte van Zuidzijde 20 en het paneel in 1e Exloërmond (gecrasht op 4 juli 1941) bij het adres Exloërmond 96.

In 2e Exloërmond

Het betreft het paneel over de noodlanding van Tempest EJ750 SA-B, gevlogen door First Lieutenant William ‘Bill’ Lister Miller. Op 8 februari 1945 vertrok de Tempest van de RAF-vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), als leider van een formatie jachttoestellen voor een aanval op Duits scheepvaartverkeer in het Dortmund-Eemskanaal. Tijdens deze aanval werd het toestel geraakt en ernstig beschadigd door afweergeschut of door rondvliegend materiaal van het binnenvaartschip dat tijdens deze aanval werd vernietigd. Nadat het vliegtuig over de Nederlandse grens was gevlogen, vloog de piloot al te laag om nog veilig het toestel te kunnen verlaten en moest hij om 17:10 uur in 2e Exloërmond een geforceerde noodlanding maken. De piloot werd opgevangen en verborgen gehouden tot hij meer dan twee maanden later door de Polen werd bevrijd.

Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe gaf een korte presentatie over project Lost Wings, waarna de onthulling door burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van der Scheur plaatsvond.

Met de onthulling staan er zes Lost Wings informatiepanelen in voormalige gemeente Odoorn.

Op RTV Drenthe staat het volgende item:

https://www.rtvdrenthe.nl/…/gevechtsvliegtuigen-maakten-noo…

Roelof Hoving
☎ 0591-549268
📞 06-29560994

PERSBERICHT

Exloo, 14 mei 2023

Vliegtuigcrashes in voormalig gemeente Odoorn

Vrijdag 26 mei in een bijeenkomst vanaf 14.30 uur, onthullen burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van der Scheur een informatiepaneel over het vliegtuig dat op 8 februari neerstortte in 2e Exloërmond. Dit gebeurt bij de Venehoeve van de familie Veneman, Zuiderdiep 380a aan het Zuiderdiep.

Vorig jaar heeft de HV Carspel Oderen een viertal informatiepanelen geplaatst op de locaties waar in de Tweede Wereldoorlog een gevechtsvliegtuig van de geallieerden neerstortte. De bedoeling was om deze panelen in 2020 te plaatsen, het jaar dat we onze 75-jarige bevrijding zouden vieren. Vanwege de coronapandemie kon die niet doorgaan. Op deze panelen staat informatie (in het Nederlands, Engels en Duits) over de vliegtuigen en hun bemanning.

Afsluiting project in 2e Exloërmond
Op vrijdagmiddag 26 mei wordt dit project afgesloten door het onthullen van het bord in 2e Exloërmond. Het paneel in 1e Exloërmond  is dan reeds geplaatst.

Crashdatum en locatie
Twee panelen staan in Valthe (gecrasht op 7 juli 1944 en op 16 februari 1945), één in Exloo (gecrasht op 11 januari 1944) en één in Odoornerveen (gecrasht 3 februari 1943). De panelen staan: in Exloo in het bos bij het vliegtuigmonument, in Valthe tegenover Weerdingerweg 1 aan het wandelpad en na Schoolstraat 20, eveneens aan het wandelpad en in Odoornerveen ter hoogte van Zuidzijde 2 en het paneel in 1e Exloërmond (gecrasht op 4 juli 1941) bij het adres Exloërmond 96.

In 2e Exloërmond een geforceerde noodlanding
Op 8 februari 1945 vertrok de Tempest van de RAF-vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), als leider van een formatie jachttoestellen voor een aanval op Duits scheepvaartverkeer in het Dortmund-Eemskanaal. Tijdens deze aanval werd het toestel geraakt en ernstig beschadigd door afweergeschut of door rondvliegend materiaal van het binnenvaartschip dat tijdens deze aanval werd vernietigd. Nadat het vliegtuig over de Nederlandse grens was gevlogen, vloog de piloot al te laag om nog veilig het toestel te kunnen verlaten en moest hij om 17:10 uur in 2e Exloërmond een geforceerde noodlanding maken. De piloot werd opgevangen en verborgen gehouden tot hij meer dan twee maanden later door de Polen werd bevrijd.

Meer informatie:
Roelof Hoving
Tel: 0591-549268 of 06-29560994

 Programma:
U bent 26 mei  welkom om 14.30 uur bij de Venehoeve bij de familie Veneman, Zuiderdiep 380a aan het Zuiderdiep in 2e Exloërmond.

14.30 uur Komst genodigden

14.45 uur Opening bijeenkomst

14.50 uur Presentatie Stichting Luchtoorlog  Onderzoek Drenthe    

15.05 uur Onthulling informatiepaneel Lost Wings 40-45 door de burgemeester Jan Seton en kinderburgemeester Lotte van der Scheur.

Hierna gezellig samenzijn, onder andere onder het genot van een op deze locatie toepasselijk hapje, of iets anders, van producten van de Venehoeve. U kunt dan ook kopieën van de vijf andere borden bekijken.

 

 

 

PERSBERICHT

Exloo, 28 maart 2023

Een kleine 100 jaar blikfabriek in Hoogeveen

Donderdag 13 april organiseert de HV Carspel Oderen een lezing over de Blikfabriek in Hoogeveen. Johan Bisschop vertelt over de geschiedenis van de Blikfabriek in diner-café Bussemaker in Exloo. Aanvang 20.00 uur.

In 1895 gaat de coöperatieve stoomzuivelfabriek in Hoogeveen van start. Schoorvoetend besluiten steeds meer boeren om hun melk aan dit ‘botterfabriekie’ te leveren. Het bedrijf groeit als kool, mede vanwege de hoge kwaliteit boter die er geproduceerd wordt. Om niet alleen van de prijs van boter afhankelijk te zijn besluit het bestuur om naast de boter nóg een product te produceren: gecondenseerde melk. Tja, daarvoor is blik nodig.

Wethouder en ambtenaar worden directeur

Door allerlei verwikkelingen worden een wethouder en een hoge gemeenteambtenaar (tegen hun zin) plotseling directeuren van het kleine zelfstandige blikfabriekje. Ondanks de zware concurrentie van de twee grootste blikfabrieken in ons land, Thomassen & Drijver en De Vereenigde Blikfabrieken, weet het bedrijfje zelfstandig te blijven. Door zich  bijzonder sociaal op te stellen voor hun werknemers groeit dit kleine fabriekje uit tot een bedrijf met ruim 800 werknemers op haar hoogtepunt. Steeds andere aandeelhoudersbedrijven worden in de loop der tijd eigenaar. Duitse, Belgische en Amerikaanse eigenaren heeft het gehad. En uiteindelijk zijn ze eigendom geworden van een Canadees pensioenfonds voor het onderwijs.

Bijna 100 jaar prachtige blikken
Blikken van Zwitsal, Buisman, Silvo, Hofnar en vele beschuitbussen werden in Hoogeveen gemaakt. Veelal blikjes die eenieder herkent, maar waarvan de meesten nooit geweten hebben dat ze in Hoogeveen zijn gemaakt. Waar aanvankelijk blikjes met de hand geknipt, gevormd en gesoldeerd werden, rollen nu dagelijks tienduizenden blikken van extreem hoge kwaliteit van de band. Goed zijn voor je personeel en ze scholen, scholen en scholen blijkt van cruciaal belang geweest voor hun voortbestaan. Blikfabriek Drenthina bestaat over 2 jaar 100 jaar!

Leden en gezinsleden van de leden van de vereniging hebben gratis toegang en niet-leden kunnen de lezing bijwonen tegen een entree van € 5,00 per persoon.

Meer informatie:
Roelof Hoving
Tel: 0591-549268 of 06-29560994

PERSBERICHT

Exloo, 17 maart 2023

Gespeelde zwangerschap in Valthermond, Sanders en Brakels over een erfenis in Staatsbossen en het Westerink-fietspad in Valthe


In de nieuwe Spitwa(a)rk deze keer drie artikelen over de Tweede Wereldoorlog.
Henriët Kamies-Germs schreef over haar oma, Berendina Slinger uit Valthermond. Zij beviel zogenaamd in 1942 in het ziekenhuis in Emmen van een joods meisje, Vera Rothschild.
Het tweede artikel is een interview met Harm Sanders en Hendrik Brakels (beide Exloërs zijn overleden) over kamp De Hertenkei tussen Odoorn en Exloo.

Henk van der Veen schrijft over verzetsman Hendrik Westerink en het naar hem genoemde fietspad vanaf Valthe richting Emmen.

Op de voorplaat de overhandiging van het 0-nummer door burgemeester Roelof Schaange (1811), vertolkt door Gerrit Bruins uit Borger, aan aannemer Henk Zomer en wethouder Pieter van Enckevort.
In de rubriek Herkent u het nog? een foto van Gerrit Dam, klerk/schrijver bij notaris Wichers in Exloo, met daarop ook zijn gezin en anderen.
Op de Middenplaat een prachtige interieurfoto van de winkel van familie Pater (1950) in de Fabrieksstraat in Exloo.

Uit de krant is een artikel over bedrag voor de overstroomde gebieden in 1953, ingezameld in de gemeente Odoorn.

Dit jaar viert jaar Spitwa(a)rk zijn 25e verjaardag. Een nieuwe rubriek is daarom 25 Jaar geleden. Hierin Berend Gengler 106 jaar oud (2e Exloërmond), Wim Heusinkveld (varkenshouder Exloërveen), Harm Geerts (Exloo) over buurtvereniging Kruisstraat, voorzitter Willem Bruining over 50-jarig jubileum Valther Boys.
Jan Wierenga schreef een mooie Rondblik. Deze keer over Cuby (Harry Muskee)
van Cuby and the Blizzards.
Oderen verandert gaat over het pand van Twickler aan het Zuiderdiep in Valthermond.

Berendina Slinger en een gespeelde zwangerschap

Op verzoek van huisarts Cornelis Boeke en gynaecoloog Van Heerde liep Berendina  een aantal maanden met een kussen onder haar kleding, waardoor het leek dat ze zwanger was. Toen de echte (joodse) moeder bevallen was, kwam Berendina terug uit Emmen met Vera als een ongetrouwde moeder. In het artikel staan diverse citaten uit brieven van na de oorlog van moeder Herta Rothschild. Ze geven ook een beeld van de tijd na de oorlog voor het Joodse gezin. In het artikel foto’s van Berendina, Vera, het gezin Rothschild, dokter Boeke en gynaecoloog Van Heerde.

Erfenis uit het verleden

Op de bevrijdingsdag van Odoorn, 11 april 1945, gaf de Duitse bevelhebber in het bos tussen Odoorn en Exloo opdracht om de aanwezige munitie in het kamp op te blazen. Hierover is vaker bericht. Nu een verhaal van twee Exloërs over hun ervaringen, het bouwen van munitiedepots en het halen van munitie uit Emmen, over het kamp, opgetekend in 1997. Ook aandacht voor de drie jongens die omkwamen, omdat ze na de oorlog speelden met verspreide munitie.

Fietspad herinnert aan verzetsdaden
Henk van der Veen schreef over het fietspad door het Valtherbos van Valthe naar Emmen tot de grens met de gemeente Emmen. Dat pad werd vorig jaar genoemd naar Hendrik Westerink, een van degenen, die de joden in het onderduikershol hielp.

Het wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar de Coöp in Odoorn, bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).

 

Roelof Hoving
Thujalaan 4
7875 EP Exloo
☎ 0591-549268
📞 06-29560994

 

PERSBERICHT

Drenthe toen en nu


Maandag 13 maart houdt Bernhard Hanskamp uit Nijlande, oud-planoloog van de provincie, een lezing over de (voorspoedige) naoorlogse ontwikkeling van ons gebied. Hoe kwamen ingrijpende veranderingen tot stand op de Hondsrug, het aangrenzende veenkoloniale gebied en bij de Hunze?
Wat als andere bestuurders in Drenthe de touwtjes in handen hadden gehad? Als natuurorganisaties zich niet hard hadden gemaakt voor de belangen van Drenthe? Als de burgers onverschillig waren geweest over de plannen voor nieuwe woonwijken? Als alle plannen die er ooit lagen waren doorgegaan? Aanvang 20.00 uur in Ons Dorpshuis in Valthe.

Wonder van Drenthe
Vooraf gaat hij in op de goede ontwikkeling van Drenthe. Van de structurele achterstandsprovincie naar sociaal economisch een gewone provincie. Maar wel een provincie met blijvende aandacht voor natuur en cultuur, het Drentse landschap.

Op deze avond gaat hij in de planologische ontwikkeling van deze streek, zoals de ontwikkelingen als ruilverkavelen, wel of niet uitbreiden van dorpen, vestiging van recreatie, natuur, aanpak Hunze, ontginnen of nieuwe natuur, wel of geen bedrijventerreinen wel of gen nieuwe snelweg.

Welke ontwikkelingen in gemeente Odoorn en waarom?

Hanskamp doet dit met aantal unieke voorbeelden: de locatiekeuze van Hunzebergen, maar ook gaat hij in op de Exloo als voorbeeld dorpsuitbreiding, waarom LOFAR hier? Hij gaat in op vragen als waarom het nieuwe dorp Oosterveld niet is gebouwd Waarom drie ruilverkavelingen rond Odoorn? Waarom is de ontwikkeling van Valthe anders dan die bij Weerdinge? Hoe was het advies over het Schapenpark 50 jaar geleden.

Aan het eind is er gelegenheid voor vragen en discussie, waarbij hij ook op actuele ontwikkelingen kan worden ingegaan.

Voor informatie zoek alvast op uw computer gewogen ruimte en bewogen ruimte en op Bernhard Hanskamp Zijn laatste boek Gewogen Ruimte (300 pagina ‘s, 300 afbeeldingen) is alleen die avond met korting te koop, voor totaal 30 euro contant

Leden en gezinsleden van de leden van de vereniging hebben gratis toegang en niet-leden kunnen de lezing bijwonen tegen een entree van € 5,00 per persoon.

Meer informatie:
Roelof Hoving
Tel: 0591-549268 of 06-29560994