PERSBERICHT
Exloo, 17 maart 2023
Gespeelde zwangerschap in Valthermond, Sanders en Brakels over een erfenis in Staatsbossen en het Westerink-fietspad in Valthe
In de nieuwe Spitwa(a)rk deze keer drie artikelen over de Tweede Wereldoorlog.
Henriët Kamies-Germs schreef over haar oma, Berendina Slinger uit Valthermond. Zij beviel zogenaamd in 1942 in het ziekenhuis in Emmen van een joods meisje, Vera Rothschild.
Het tweede artikel is een interview met Harm Sanders en Hendrik Brakels (beide Exloërs zijn overleden) over kamp De Hertenkei tussen Odoorn en Exloo.
Henk van der Veen schrijft over verzetsman Hendrik Westerink en het naar hem genoemde fietspad vanaf Valthe richting Emmen.
Op de voorplaat de overhandiging van het 0-nummer door burgemeester Roelof Schaange (1811), vertolkt door Gerrit Bruins uit Borger, aan aannemer Henk Zomer en wethouder Pieter van Enckevort.
In de rubriek Herkent u het nog? een foto van Gerrit Dam, klerk/schrijver bij notaris Wichers in Exloo, met daarop ook zijn gezin en anderen.
Op de Middenplaat een prachtige interieurfoto van de winkel van familie Pater (1950) in de Fabrieksstraat in Exloo.
Uit de krant is een artikel over bedrag voor de overstroomde gebieden in 1953, ingezameld in de gemeente Odoorn.
Dit jaar viert jaar Spitwa(a)rk zijn 25e verjaardag. Een nieuwe rubriek is daarom 25 Jaar geleden. Hierin Berend Gengler 106 jaar oud (2e Exloërmond), Wim Heusinkveld (varkenshouder Exloërveen), Harm Geerts (Exloo) over buurtvereniging Kruisstraat, voorzitter Willem Bruining over 50-jarig jubileum Valther Boys.
Jan Wierenga schreef een mooie Rondblik. Deze keer over Cuby (Harry Muskee) van Cuby and the Blizzards.
Oderen verandert gaat over het pand van Twickler aan het Zuiderdiep in Valthermond.
Berendina Slinger en een gespeelde zwangerschap
Op verzoek van huisarts Cornelis Boeke en gynaecoloog Van Heerde liep Berendina een aantal maanden met een kussen onder haar kleding, waardoor het leek dat ze zwanger was. Toen de echte (joodse) moeder bevallen was, kwam Berendina terug uit Emmen met Vera als een ongetrouwde moeder. In het artikel staan diverse citaten uit brieven van na de oorlog van moeder Herta Rothschild. Ze geven ook een beeld van de tijd na de oorlog voor het Joodse gezin. In het artikel foto’s van Berendina, Vera, het gezin Rothschild, dokter Boeke en gynaecoloog Van Heerde.
Erfenis uit het verleden
Op de bevrijdingsdag van Odoorn, 11 april 1945, gaf de Duitse bevelhebber in het bos tussen Odoorn en Exloo opdracht om de aanwezige munitie in het kamp op te blazen. Hierover is vaker bericht. Nu een verhaal van twee Exloërs over hun ervaringen, het bouwen van munitiedepots en het halen van munitie uit Emmen, over het kamp, opgetekend in 1997. Ook aandacht voor de drie jongens die omkwamen, omdat ze na de oorlog speelden met verspreide munitie.
Fietspad herinnert aan verzetsdaden
Henk van der Veen schreef over het fietspad door het Valtherbos van Valthe naar Emmen tot de grens met de gemeente Emmen. Dat pad werd vorig jaar genoemd naar Hendrik Westerink, een van degenen, die de joden in het onderduikershol hielp.
Het wordt, indien gewenst, op verzoek toegezonden. Het blad is verkrijgbaar de Coöp in Odoorn, bibliotheek en het Vervenershuus in Valthermond, de bibliotheek Odoorn en boekhandel Boelens (Emmermeer).
Roelof Hoving
Thujalaan 4
7875 EP Exloo
☎ 0591-549268
📞 06-29560994
PERSBERICHT
Drenthe toen en nu
Maandag 13 maart houdt Bernhard Hanskamp uit Nijlande, oud-planoloog van de provincie, een lezing over de (voorspoedige) naoorlogse ontwikkeling van ons gebied. Hoe kwamen ingrijpende veranderingen tot stand op de Hondsrug, het aangrenzende veenkoloniale gebied en bij de Hunze?
Wat als andere bestuurders in Drenthe de touwtjes in handen hadden gehad? Als natuurorganisaties zich niet hard hadden gemaakt voor de belangen van Drenthe? Als de burgers onverschillig waren geweest over de plannen voor nieuwe woonwijken? Als alle plannen die er ooit lagen waren doorgegaan? Aanvang 20.00 uur in Ons Dorpshuis in Valthe.
Wonder van Drenthe
Vooraf gaat hij in op de goede ontwikkeling van Drenthe. Van de structurele achterstandsprovincie naar sociaal economisch een gewone provincie. Maar wel een provincie met blijvende aandacht voor natuur en cultuur, het Drentse landschap.
Op deze avond gaat hij in de planologische ontwikkeling van deze streek, zoals de ontwikkelingen als ruilverkavelen, wel of niet uitbreiden van dorpen, vestiging van recreatie, natuur, aanpak Hunze, ontginnen of nieuwe natuur, wel of geen bedrijventerreinen wel of gen nieuwe snelweg.
Welke ontwikkelingen in gemeente Odoorn en waarom?
Hanskamp doet dit met aantal unieke voorbeelden: de locatiekeuze van Hunzebergen, maar ook gaat hij in op de Exloo als voorbeeld dorpsuitbreiding, waarom LOFAR hier? Hij gaat in op vragen als waarom het nieuwe dorp Oosterveld niet is gebouwd Waarom drie ruilverkavelingen rond Odoorn? Waarom is de ontwikkeling van Valthe anders dan die bij Weerdinge? Hoe was het advies over het Schapenpark 50 jaar geleden.
Aan het eind is er gelegenheid voor vragen en discussie, waarbij hij ook op actuele ontwikkelingen kan worden ingegaan.
Voor informatie zoek alvast op uw computer gewogen ruimte en bewogen ruimte en op Bernhard Hanskamp Zijn laatste boek Gewogen Ruimte (300 pagina ‘s, 300 afbeeldingen) is alleen die avond met korting te koop, voor totaal 30 euro contant
Leden en gezinsleden van de leden van de vereniging hebben gratis toegang en niet-leden kunnen de lezing bijwonen tegen een entree van € 5,00 per persoon.
Meer informatie:
Roelof Hoving
Tel: 0591-549268 of 06-29560994